Proč je certifikované dřevo důležité?

Proč je certifikované dřevo důležité?

Odlesňování je vážným problémem, který pustoší lesy a džungle. Zjistěte proč je certifikované dřevo důležité.
Požáry, zemědělství, chov hospodářských zvířat a využívání dřeva jsou jedny z hlavních příčin, stále většího odlesňování, jehož dopad zvyšuje účinky změny klimatu a ničí biologickou rozmanitost.
Začalo to s tropickým dřevem a ekologickými skupinami, které naznačovaly, že jeho využívání by mělo být kontrolováno. První definice udržitelného lesního hospodaření se objevila na ministerské konferenci OSN v Rio de Janeiro v roce 1992, přestože existovaly obavy z odlesňování již před lety. V současné době existují dva hlavní typy certifikace na celém světě. FSC – v roce 1990 začalo být odlesňování považováno za globální problém a několik společností, které zpracovávaly nebo vyráběly dřevo, se rozhodly setkat v Kalifornii a usilovaly o kontrolu těžby. Bylo tedy dohodnuto vytvořit systém, který spolehlivě identifikuje správu lesů, pokud jde o výrobu vedlejších produktů ze dřeva. Musela prokázat, že to byla udržitelná a odpovědná metoda.

Tímto způsobem vznikla Rada lesního managementu jako nezisková organizace , což podporuje udržitelné hospodaření s lesy a certifikaci surovin původem z lesů. V současné době se skládá z 38 národních organizací po celém světě a vznikla v roce 1998 jako dobrovolná iniciativa soukromého sektoru lesů,která byla navržena tak, aby splňovala kritéria a ukazatele ministerských konferencí o různých klimatických regionech.
Toto je program pro certifikace lesů. O čem jsou? Tyto dva typy certifikace jsou navrženy tak, aby zajistily šetrnost k životnímu prostředí, sociálně prospěšné a ekonomicky proveditelné hospodaření s lesy. Toho je dosaženo posouzením lesů a společnosti z dřevařského odvětví, které se dobrovolně podrobí tomuto hodnocení, což znamená přidanou hodnotu a zaručuje legální původ surovin.
Proces se provádí auditem jeho etap, od lesa po konečný produkt. Audit se uskutečňuje v lese a jeho manažer nebo vlastník dostane certifikát, jakmile budou splněny veškeré požadavky. Certifikované dřevo při nákupu, pomáhá udržet naše lesy zdravé.

1.Lesní hospodářství má logické výhody, snižuje riziko vzniku požárů, zabraňuje odlesňování, zachovává biologickou rozmanitost, pomáhá zmírňovat změny klimatu a zachovává vodu a půdu…

2 Poskytuje ekonomické výhody.

3.Lesy produkují nejen dřevo ale i korek, palivové dříví, pryskyřici…to prospívá lidem, protože vytváří pracovní místa a sociální blaho.

4 Péče o životní prostředí přispívá k rozvoji venkovských oblastí a podporuje aktivity pro volný čas.

Papír, dveře, stoly…jsme obklopeny těmito produkty…A kdy jste se podívali na certifikaci vašich výrobků ze dřeva vy?